30 Mayıs 2016 Pazartesi

Adana'da Ne Yenir?


Ülkemizin en zengin mutfaklarından biri olan Adana mutfağı, birbirinden lezzetli baharatlı ve etli yemekleriyle ünlüdür. Özellikle lezzetli kebaplarıyla ünü dünya çapına yayılan Adana mutfağı, zenginliğini şehrin binlerce yıldır ev sahipliği yaptığı medeniyetlere borçludur. "Adanada ne yenir?" sorusunun cevabı burada.
 Kebabın başkenti Adana’dan bu lezzetleri tatmadan dönmeyin! Adana'da Güne Lezzetli Bir Başlangıç Yapın! Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da güne mükellef bir kahvaltıyla başlamak idealdir. Adana mutfağında kahvaltıda yer alan gözde lezzetler arasında sıkma ve ciğer yer alır. Derin dondurucuya konmadan taze kuzu ciğerinden hazırlanan ciğer, kömür ateşinde yavaş yavaş pişirilip servis edilir ve kahvaltıda baş rolde yer alır.
Enerji deposu olarak nitelendirilen ciğercilere Adana’nın hemen hemen her sokağında rastlayabilirsiniz. Adana’nın yöresel lezzetlerinden bir diğeri olan sıkma; peynir, soğan ve baharattan yapılan ve gözlemeye benzeyen bir yiyecektir. Kahvaltılara lezzet katan sıkma, Adana’da yol kenarlarında yöre halkı tarafından taze taze kızartılıp sunulur. Şölen Kahvaltıdan Sonra Başlıyor Adana mutfağı denince akla gelen ilk lezzet, şüphesiz olarak Adana kebap olur. Şehirle bütünleşen bu baş döndürücü tat, Adana mekanlarında çeşitli ikramlarla sunularak unutulmaz bir lezzet şöleni yaşamanızı sağlar. Adana’nın yöresel lezzetlerinden bir diğeri ise "şırdan dolması"dır. Bağırsağın pirinç, et ve çeşitli baharatlarla doldurulmasıyla hazırlanan "şırdan dolması", özellikle de gece hayatı sonrasında tercih edilir. "Şırdan dolması"na benzerliğiyle bilinen "bumbar dolması" da Adana’da tadılması gereken yemeklerden biridir. "Şırdan dolması" gibi her köşebaşında rastlayabileceğiniz "bumbar dolması", pul biber ve kimyon ile hayvan bağırsağından hazırlanır. Et yemekleri yönünden oldukça zengin olan Adana’nın en meşhur yemekleri arasında "küşleme" de yer alır. Koyun etinden yapılan son derece özel bir ettir. Güneydoğu bölgesinin birçok farklı şehrinde yapılan ve hepsi birbirinden lezzetli olan lahmacun da Adana’da farklı bir tada bürünür. Adana’da genele göre daha küçük boyutta hazırlanan lahmacunda diğer bölgelere göre daha yoğun et kullanılır. Adana’da Ne İçilir? Adana mutfağının en bilinen içeceklerinin başında şalgam suyu gelir. Adana’da sıcak yaz günlerinde serinlemek için şırayı da deneyebilirsiniz. "Karsambaç" isimli bir diğer yöresel içecek de serinlemek için sık sık tercih edilir. Toros Dağları’ndan gelen karla pekmezin karışımından elde edilen bu içecek, tercihe göre meyve ya da pudra şekeriyle de süslenebilir. Yaz sıcaklarında hem tatlı bir şeyler yemek hem de serinlemek isterseniz, Adana sokaklarında bulabileceğiniz "bici bici"yi de mutlaka denemelisiniz. Knorr'un sizler için hazırladığı yüzlerce kolay ve nefis yemek tarifine göz atmak ve Adana’ya özgü et ve tavuk yemekleri hakkında detaylı bilgi almak için tavuk yemekler adresine mutlaka göz atmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder