13 Ocak 2016 Çarşamba

Yeni Doğan Bebek Bakımı


Yeni anne olanlar ya da anne olmayı heyecanla bekleyenler için bugün kısa kısa kendimin deneyimlemiş olduğum bilgileri paylaşacağım. Yeni doğan bebek bakımı nasıl olur ? Bebeğimizin banyosu nasıl yaptırılır diye merak ediyorsanız bu yazım tam sizlik.

Yeni doğan bebek nasıl giydirilmeli, oda sıcaklığı nasıl olmalıdır?

Yeni doğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, tüylü olmayan, pamuklu kumaşlar olmasına dikkat edilmeli. İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih edilebilir. İlk aylarda şapka eldiven ve çorap mutlaka giydirilmelidir.

Yeni doğan bebekte göbek bakımı nasıl yapılır?

Yeni doğan bebeğin göbeği 5 ile 10 gün arasında kendiliğinden düşer. Bu süre 15 güne kadar uzayabilir. Göbek bakımı konusunda farklı görüşler vardır.
Göbek düşene kadar banyo yaptırılmaması göbek bakımı açısından önemlidir. Silme tarzında banyo yaptırılabilir, banyo çok gerekliyse göbeği mümkün olduğu kadar ıslatmadan yapılmalıdır. Göbek düştükten sonra iki gün pansumana devam edilmelidir.



Yeni doğan bebeğin banyosu nasıl yapılır?

Bebeğin göbeği düştükten sonra uygun koşullar varsa bebek her gün, yoksa gün aşırı yıkanabilir. Bebeğinizi beslemeden önce ya da besledikten 1-1,5 saat sonra yıkamak en uygunudur. Bebeği yıkarken yanınızda bir yardımcı olmalıdır. İlk 1-2 haftada yıkama için kullanılacak su önceden kaynatılmış ve ısıtılmış olmalıdır.
Bebeği yıkarken yüzü aşağıya bakacak şekilde, göğüs ve karnından kavrayarak tutulabilir. Sırtüsü tutuluyorsa, başını elle desteklemek gerekir. Bebekler için özel hazırlanmış ürünler tercih edilmelidir. Bebeğin iyice durulanması ve kurulanması önemlidir. 36,5-37 derece banyo yapılan odanın ısısı 24-26 derece sıcaklıkta olmalıdır.

Yeni doğan bebeğin cilt bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yeni doğan bebeğin derisi çok hassastır ve derinin temiz tutulması önemlidir. Kaynamış ılımış suyla ıslatılmış pamuk, pamuklu tülbent veya yumuşak gazlı bez kullanılarak cilt silinebilir ve iyice kurulanır. Bebeğin iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi gerekir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder