21 Aralık 2015 Pazartesi

Büyüme Geriliğinde Erken Teşhisin Önemi




Çocuklarımızın büyüme geriliği için büyüme hormonu yetersizliğini, çocuğun boy veya kilosunun yaşıtlarına göre geri olması şeklinde tanımlarken, bunun daha çok boy kısalığı şekliyle kendini gösterdiğini ifade edebiliriz. Boy kısalığının genetik, yapısal, organik, çevresel nedenlere bağlı olabileceği gibi sağlıklı bir çocuğun ergenlikte kızlar için yılda ortalama 8-9 cm ve erkekler için 10-11 cm aralığında uzamasının normal olduğunu doktorlarımız belirtiyor.

Büyüme hormonu azlığının keşfinde her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin önemli olduğunu ve uyarıcı belirtilerin erken keşfinde ailelere çocuklarının kıyafetlerinin takibini düzenli olarak yapmalarını ve genetik unsurları da göz önünde bulundurarak yaşıtları ile büyümelerinin karşılaştırılması gerekiyor.

Ortalama olarak bir çocukta, 0-1 yaşta 25 cm, 1-2 yaşta 12 cm, 2-4 yaş arası yılda 7 cm, 4 yaş-ergenlik arasında 5-6 cm, ergenlikte kızlarda ortalama 20,5 cm, erkeklerde 27,5 cm uzama bekleniyor.Aksi takdirde doktora danışması gerekmektedir
.
Sağlıklı büyüme için Proteinden zengin, dengeli bir beslenme şekli olması gerekiyor. Karbonhidrat ve yağ içeren, meyve ve sebze içerikli doğal beslenme ürünlerinin aşırıya kaçmadan tüketilmesi çok önemlidir.Çocuklar için uyku saatinin çok önemli olduğunu vücudun dayanıklılığını arttırması ve büyümeye pozitif etkisi açısından basketbol, voleybol ve yüzme gibi sporların yapılmasının da çocuklarımızın büyümesine çok büyük katkı sağlamaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder