15 Eylül 2015 Salı

Sağlıklı Bir Bayram İçin Öneriler


Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin saklama ve pişirme koşulları büyük önem taşıyor. Bayramı hem lezzetli hem de sağlıklı geçirmek için doğru et tüketiminin önemli olurken, etlerin pişirilmeden önce dinlendirilmesinin en önemli püf noktasıdır.
Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişip kırmızı et tüketimi artıyor. Beslenme düzeninde oluşan bu değişiklikler uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden oluyor. Pişirilecek etlerden maksimum lezzet almak isteyenler ise çoğu zaman yanlış yöntemlere başvuruyor.
  • Et Yıkanmamalı, Dinlendirilmeli, Tuzlanmalı
Bayramda etlerin kesilir kesilmez pişirilmesi yerine mutlaka dinlendirilmesi tuzun eti sertleştirdiği ve genellikle pişirildikten sonra tuzun katıldığı etler için çözümün pişirmeden önce kaya tuzuyla marinasyon yöntemidir.

  • Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken püf noktalar
Doğru yöntemlerle pişirilmediği takdirde kanserojen öğelerin oluşumuna, vitaminlerin kaybına ve besin zehirlenmelerine neden olan kırmızı etlerin, ızgara, fırın ve haşlama yöntemiyle pişirilmesi öneriliyor. Ülkemizde kurban kesilir kesilmez hemen evlerde çeşitli yöntemlerle pişirilir ve sonra etin kuruluğu ve sertliğinden şikâyet edilir. Oysa eti dinlendirmek ve tuzlamak kurban etinin hak ettiği lezzeti sağlayacaktır. Özellikle Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinde büyükbaş hayvanların etlerinin en az 24 saat dinlendirilmesi, küçükbaş hayvanların ise en az 8 saat kadar dolapta dinlendirilmesi gerekiyor. Kurbanın derisi yüzüldükten sonra etler bir kez yıkanmalı sonrasında ise herhangi bir yıkama işlemine maruz kalmamalı böyle durumlarda tekrar yıkanan etler üzerinde mikro organizmalar üreyebilir. Ayrıca bir diğer konuda eti sertleştirenin tuz olduğu öne sürülür. Bu aslında doğru olsa da pişmeden önce kaya tuzuyla eti marine etmek, etinizi hem lezzetli hem de sulu pişirmenize olanak sunacaktır.’’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder